Havaintoja
Noin kaksi tuntia auringon laskun jälkeen on taivas tarpeeksi pimeä, jotta valovoimaltaan heikoimmatkin kohteet voidaan nähdä kaukoputkella. Toukokuun alusta elokuun puoliväliin ovat yöt liian valoisia, jotta heikot kohteet voitaisi havaita.
- Kuun lukemattomia kraattereita ja vuorijonoja voidaan tutkia yksityiskohtaisesti kaukoputkilla
- Aurinkokunnan planeetat näkyvät hienosti kaukoputkella. Jupiterin kuut ja Saturnuksen renkaat ja kuut ovat aina mielenkiintoisia tutkia.
- Muutaman kerran vuodessa näyttäytyy/näkyy komeettoja yötaivaalla. Ne ovat useimmiten niin himmeitä, että niitä voidaan havainnoida vain kaukoputkella, esim. Lulin keväällä 2009.
- Lukemattomia avonaisia tähtijoukkoja voidaan nähdä kaukoputkella, osa näkyy myös kiikarilla, esim. Seulaset ja M37.
- Meidän linnunradallamme on 158 tunnettua pallomaista tähtijoukkoa. Pohjoisella tähtitaivaalla näkyy vuodenajasta riippuen kaukoputkella selvästi esim. M13 ja M3.
- Pieni määrä sumuja voidaan nähdä oikein selvästi suoraan kaukoputkella esim. Orioninsumu ja Rengassumu. Suurin osa on erittäin pieniä ja niin heikkovaloisia, että niitä voidaan havaita ainoastaan valokuvaamalla kaukoputken kautta.
- Maailmankaikkeuden miljardeista galakseista voidaan helposti havaita kymmenkunta kaukoputkella, esim. M31, M51 ja M101. Suurin osa on niin himmeitä ja kaukana, että niitä voidaan nähdä vain valokuvauksen avulla kaukoputken kautta.
Meteoriihellä voidaan paljain silmin nähdä Linnunradan kaari taivaanrannasta taivaanrantaan. Toisinaan nähdään myös tähdenlentoja, tekokuita ja esim. ISS-avaruusasema, Iridium välähdyksiä sekä revontulia.
Päiväsaikaan
Päiväsaikaan voidaan tarkastella aurinkoa ja auringonpilkkuja. Kuuta voidaan myös havainnoida, mutta yksityiskohdat eivät näy yhtä hyvin kuin pimeän aikaan. Planeetat Venus, Merkurius ja Mars nähdään usein myös päiväsaikaan kaukoputkella.