Meteoria

Maanviljely

soderfjarden_pa_50talet.jpg

Maanviljelyä kuivatetulla Söderfjärdenillä

Söderfjärdenin kuivatushanke toteutettiin 1920-luvulla. Seutu sai tuntuvasti lisää viljelysmaata. Pumput ovat kuivattaneet Söderfjärdeniä yli 80 vuoden ajan.

Karjavaltaiselle maanviljelylle tarvittiin suuria määriä heinää. Alueesta tuli latojen valtakunta, enimmillään niitä oli 1940- ja 1950-luvuilla 3 000.

Kraatterialtaassa on peltoa yhteensä 2 300 ha.  Söderfjärdenillä viljellään tänä päivänä lähinnä viljaa: ohraa, kauraa ja vehnää. Sokerijuurikas, öljykasvit ja peruna ovat muita viljelykasveja.

skordetroska.jpg

Nykyisin säätösalaojitus auttaa pitämään vedenpinnan ympäristön ja viljelyn kannalta sopivalla tasolla. Söderfjärden on Natura 2000 –alue. Söderfjärden ja osat Sundomin, Munsmon ja Sulvan kylistä ovat valtakunnallisesti arvokas maisema-alue.

Vilja-aittaa – viljelysmaisemaa  kuvataan valokaapissa näyttelyn toisessa kerroksessa. Sen lisäksi on sadonkorjuu- ja puimavälineitä näytteillä kahvilassa, toisin sanoen riihirakennuksen entisessä luuvassa. Ulkona on historiallisia Söderfjärdenillä maanviljelyssä käytettyjä työvälineitä.